El mes d’agost està
cuejant els seus últims dies, per gaudir d’aqueste hores hem decidit fer una
sortida per la zona del Penedès. Hem anat a Vilafranca del Penedès. Hem visitat Museu de
les Cultures del Vi de Catalunya www.vinseum.cat,
situat a la plaça Jaume I número 5, on ens conviden a conèixer VINSEUM, un lloc
privilegiat per al gaudi dels sentits i per a la reflexió pausada del present,
a través del coneixement del passat, des del Penedès i amb una copa de vi o
cava a la ma. Ens proposen experimentar el viatge a través de les històries del
vi i retrobar les traces que ens ha deixat, des dels orígens i fins l’actualitat,
des de la terra o arrela la vinya i fins l’explosió sensorial del tast.
L’exposició esta
dividida en:
El Tirs, on sabrem dels treballs que acompanyen els ritmes de
la vinya.
El Clos, on veurem que fer un
bon vi és cosa de ciència i de paciència.
El Moll, o de com el vi s’obre
al món i el món s’obre al vi.
Les Sobretaules, on es recullen tots
els instants en què assaborim el vi.
L’Aplec, on sabrem de la gents
que ha fet i desfet els paisatges de la vinya.

Durant la quinzena del
19 d'agost a l'1 de setembre 2014 (ambdós inclosos),VINSEUM ofereix a tots els
visitants a l'exposició del Museu una degustació del celler Pere Ventura.
També podeu trobar els seus productes a la botiga del Museu.
També podeu trobar els seus productes a la botiga del Museu.
Un cop realitzada la visita la museu vam
seguir passejant pels carrer de Vilafranca, vam comprar catànies (Una catània
és un dolç sec típic de Vilafranca del Penedès fet amb ametlla marcona.
Les catànies foren inventades pel xocolater vilafranquí Joan Trens i Ribas).
Origen i nom: El xocolater Joan Trens
experimentava sovint amb nous productes. Les catànies les va realitzar als anys 30, just abans de la guerra
civil, fetes amb ametlla
encaramel·lada coberta de xocolata. Segons contaren les seves filles, l'invent
havia resultat després que unes ametlles no prou garrapinyades les va
reaprofitar cobrint-les de pasta de xocolata. Pensant en el mercat barceloní,
Trens va començar a comercialitzar-les sota els noms de Crocrem o de Nuts, però
de fet el públic les va batejar com a catànies prenent de referència el renom
popular que tenia aquella coneguda família vilafranquina.
Elaboració: La seva elaboració bàsica és molt
curosa: per començar cal pelar i torrar lleument les ametlles, i després
d'aquest procés seleccionar només aquelles que hagin quedat senceres. Les que
queden es caramel·litzen amb sucre però poca estona ja que no s'ha d'arribar al
punt de garrapinyar.
Tot seguit es banyen amb la pasta blanca de cacau, el principal identificatiu
d'aquest dolç d'ametlla, que està feta d'ametlles, avellanes i cacau (la recepta,
però, és diversa segons el grau de complexitat). Finalment es recobreixen amb
pols de xocolata
negra.
Consum: En general el consum de catànies
tendeix a tres usos: Com a berenar, es pot
menjar amb una llesca de pa com a simple substitut de la tradicional presa de
xocolata. En les darreres dècades, molts restaurants del Penedès han fet de les catànies
l'ingredient principal de diversos postres del seu menú.
Però el gran èxit han estat les capsetes o bossetes d'obsequi per tal de
consumir-les com una llepolia a tall de
bombó. És recomanable consumir-les acompanyades amb alguna beguda alcohòlica:
un vi dolç tardà, un vi de gel, o algun licor (tradicionalment la malvasia de
Sitges, però el rom també és una opció).
Ara ja teníem les postres ens vam seure a fer
un vermut. Vam anar al celler taverna Sant Joan on ens van oferir 2 copes de
cava, unes escopinyes (berberechos), pataques de xurreria i unes olives.
Era hora de dinar i vam consultar a un amic,
on podíem anar a dinar a Vilafranca. I ens va indicar que a l’altell del mercat
de la carn hi ha un restaurant on si menjar molt be.
Vam buscar per Internet (http://elcigrodor.com/)
i ens va aparèixer el nom del CIGRO D’OR. Truquem i reservem taula.
El Cigró d’or, està situat Plaça Vall del
Castell, 17
08720 Vilafranca del Penedès. Per fer les reserves has de trucar al +34 93 890 5609.
08720 Vilafranca del Penedès. Per fer les reserves has de trucar al +34 93 890 5609.

El lloc és acollidor, l’espai és ampli, a l’entrar
la claror de l’exterior tens la sensació d’estar a un exterior, com un pati. Les
taules són grans, les cadires còmodes… tot al seu lloc, net i polit.
Ens porten la carta, i triem el menú de tast,
que està compost de: pop a la flama, canelons cruixents amb beixamel de fua
gràs, tall que es pela a la brasa amb briox i de postres xocolata, pa, oli i
sal. Pa aigua mineral o copa de vi DO
Penedès.
Per beure demanem una copa de vi blan, l’Era,
blanc chardonnay http://can-bas.com/lera/
Blanc jove, fresc i expressiu.
Presenta tonalitats d'un groc fred i diàfan
com els del primer raig de sol d'una albada hivernal. És generós en aromes i en
records a fruita blanca i cítrics. El seu pas en boca és suau, agradable i d'un
volum molt suggestiu.
Un vi que ho dóna tot des de bon principi,
ideal per acompanyar els entrants d'un àpat o per oferir amb aperitius.
Es recomana servir-lo entre 6ºC i 8ºC .
Cabernet Sauvignon
ESTRUCTURA
Jove, vibrant, seductor i d'un formós color
pruna. Un negre d'estructura lleugera però ben armada, amb una excel·lent
integració entre acidesa i alcohol.
En nas, el seu caràcter fruital s'eixampla i
es pressent la persistència de matisos balsàmics. Les aromes de fruita,
juntament amb uns tanins madurs i dolços, proporcionen un pas llarg i
extraordinàriament agradable en boca.
És perfecte per acompanyar carns lleugeres,
peix blau i formatges curats.
Es recomana servir-lo entre 12ºC i 14ºC .
El vi, tant el blanc com el negre, estaven molt bons.
El dinar ens va costar 55,20 €.
Si aneu a Vilafranca del Penedès us recomano
que dineu al CIGRO D’OR, no us decebrà.
Gràcies per la recomanació, tot molt interesant amiga.
ResponEliminaUna abraçada.