dimecres, 22 de gener del 2014

20140118 dissabte Quim Quima


20140118 dissabte Quim Quima

Esta nit celebrem, natros tot ho celebrem, que he aprovat els dos exàmens que vaig fer el dissabte passat de les assignatures del Grau Superior d'Administració i Finances (M3 i M5 de GSAF).

Per commemorar-ho hem triat el restaurant Quim Quima (Part Alta de Tarragona), carrer les Coques 1 bis, de Tarragona, telf. 977252121 http://www.quimquima.com/index.html
 

Situat al carrer lateral  de la porta principal de la catedral de Tarragona garanteix ser un local especial. I així és, ja des de la porta que dóna accés, on hi ha una cortina de corda, trobes un lloc singular. L’interior de restaurant està decorat amb cafeteres antigues; les parets pintades en estucat venecià donen un aire romàntic i càlid. L’ambient de camaraderia queda remarcat pel fet que les taules son bancs, i no element individuals on seure i menjar.

Tovalles i tovallons són de paper.


Josep es va demanar Pernil de paleta d’aglà amb pa amb tomàquet i jo una coca de recapta de sardina de Tarragona. El pa del pernil estava torrat i juntament amb el pernil estava boníssim. La coca de recapta no estava tant encertada com el plat que es va demanar Josep, perquè vaig trobar que la sardina estava com recalentada i això li feia perdre el sabor.



 
 
 
Desprès vam demanar, Josep un romesco de peix de Tarragona  i jo uns popets de Tarragona amb cervesa. Tant una cosa com l’altra estaven molt bons, perquè vam demanar pa i vam sucar el plat. A més les racions són molt moderades, si vols guarnició es demana a part i es compta també a part, un bon detall per als moment actuals que estem vivim de crisi i austeritat a tots els nivells.

De postres vam demanar Assortiment de xocolates per al cafè, i ens vam portar una xocolata de chartreuse, xocolata amb avellana i xocolata amb festucs i arròs inflat. (dos trosso de cada varietat de xocolata).

Per beure, Josep es va fer una parell AK Damm
 
A.K. DAMM, CERVESA ALSACIANA
Alsàcia és una regió peculiar. Les cultures francesa i alemanya van construir una nova manera de ser: el estil alsacià, una barreja de sofisticació i pragmatisme. I al parlar de cerveses, ens va semblar que A.K. Damm era un clar exemple de l’estil alsacià: suavitat i caràcter.

Aquells que han tingut l’oportunitat d’estar alguna vegada a Alsàcia, hauran pogut trobar cigonyes, inclús al hivern. Aquestes formen part de l'entorn, essent així el símbol de la regió. Per aquest motiu, A.K. Damm las va adoptar com el seu icona.

Grau d’alcohol: 4,8% en volum.
Es recomana consumir-la entre 5º i 7º C.
L’elaboració de la cervesa és un procés minuciós en el qual la beguda, progressivament, va adquirint les seves característiques definitives. Aquest procés, que dura aproximadament quatre setmanes, s’estructura bàsicament en vuit etapes.
Les matèries primeres de la cervesa són el malt d’ordi, l’aigua, el llúpol i el llevat. L’ordi es selecciona i es sotmet a un procés de germinació i de torrefacció conegut com a “maltatge”. El maltatge es completa en uns set dies. També s’utilitza una petita quantitat d’arròs que proporciona lleugeresa a la cervesa.
Pel que fa a l’aigua, és necessari que aquesta sigui pura, estèril i que no tingui gustos i olors estranys, ja que això podria exercir una gran influència en les característiques organolèptiques de la cervesa. Per tal d’aromatitzar i proporcionar a la beguda aquesta amargor característica, s’afegeix el llúpol, una planta trepadora la flor femenina de la qual no només contribueix a l’estabilitat de l’espuma sinó que, a més a més, té propietats antisèptiques.
El llevat transforma en alcohol i gas carbònic els sucres del most obtinguts en la primera etapa del procés d’elaboració. El llevat utilitzat prové de soques pròpies i, igual que les altres matèries primeres, és sotmès a un rigorós procés d’anàlisi i control. No obstant això, el llevat de cervesa no es considera pròpiament matèria primera, ja que, una vegada ha finalitzat el procés de fermentació es torna a separar completament de la cervesa i es reutilitza de forma limitada preservant i controlant les seves característiques.

Vam fer un cafè i un poleo i tot ens va costar 61,60 €.

Quim i Quima es un bon lloc per anar-hi a menjar, tenen bons plats i bon servei.

Hi tornarem!

dilluns, 6 de gener del 2014

20140105 Restaurant les Espelmes


Tal com diu la presentació de la seva web: El Restaurant Les Espelmes, al bell mig d’un paratge natural situat al coll de Lilla entre Valls i Montblanc, té el privilegi d’ocupar un espai des del qual es pot contemplar tot el Camp de Tarragona i, a l’horitzó, la mar Mediterrània.

Situat a la ctra. N 240, km 28. Coll de Lilla (Valls-Montblanc) 43813 Valls (Tarragona) · 41º 20' 16'' N / 1º 13' 22' E · Tel. 977 60 10 42 · Fax 977 60 15 12 ·

Es el primer restaurant que vam anar a sopar Josep i jo tal dia com avui de fa 7 anys. I esta nit hi tornem per recordar aquella data.

La seva presentació és: Destaquem la cuina catalana, cuina generosa i autòctona amb productes de temporada que inclou la deliciosa “calçotada” en els mesos hivernals.
Altres plats d’anomenada són: els cargols a la llauna, el gratinat d’albergínies amb llagostins i les especialitats de temporada com els saltats de bolets.
Una cuina catalana amb tocs de creativitat i innovació. Les Espelmes ofereix una variada carta de vins que consta de més de 300 referències amb una extensa selecció de D. O. del país, donant cabuda a totes les varietats i combinacions. A part d’una acurada carta de caves, també disposa d’una bona selecció de champaganes i vins d’altres zones. El celler de les Espelmes disposa d’un equipament per controlar en tot moment la temperatura necessària en les seves òptimes condicions
.

El restaurant de parets de pedra, sostres de fusta, taules grans i totes i cada una en la seva espelma. Ambient de muntanya i en unes vistes espectaculars tot i ser negra nit, del Camp de Tarragona.





 Tenim la taula reservada per a les 9 de vespre. Ens seiem als nostres llocs i ens serveixen unes olives i embotits tot i portant-nos les cartes. Demanem una cervesa per compartir mentre esperem el vi.

Ens prenen nota del que volem i ens serveixen una crema de carabassa com aperitiu. La crema molt bona.

Josep es demana una amanida amb foie i pernil. Per la meva part em demano una graellada vegetal, que portava albergínia, carabassó, pataques, una cabeça d’alls, carxofa, fesols en  espinacs, espàrrecs....  tot deliciós.

Per continuar Josep segueix amb un secret ibèric i jo un saltejats de bollets, pernil d’ànec i llagostins. El secret estava tendre i gustosíssim. Els bolets, camagrocs i trompetes de la mort, barrejats amb el pernil i els llagostins estava a l’alçada del restaurant i de la nit.

També vam demanar pa torrat, per fer pa en tomata.

El personal es amable i professional, sent simpàtics no et cauen damunt.

Per beure vam un BRUBERRY  www.portaldelmontsant.com
Portal del Montsant S.L.

Tipus: negre

Varietats:carinyena (samsó), garnatxa negra, syrah.


És la naturalitat en el vi. Vinyes velles. Mínima intervenció en els processos d'elaboració i criança en què només una petita part té un breu contacte amb fustes de segon i tercer any. Subtilesa i autenticitat. Notes de roses i fruits silvestres; herbes i terres humides. Textures de vellut i de setí. Gelatines de gerds i groselles. Pulcre i elegant, Bruberry tanca el cercle entre els vins d'abans i el futur del vi.

Color granat, nítid i brillant. Notes de roses i fruits vermells silvestres, amb el contrapunt d'especiats suaus. Gran intensitat. Aromes de terres i de frescor provinent de prats i herbes provençals. En boca presenta estructures d'aires sedosos. Gelatines de cireres i groselles, mores, nabius i fruites del bosc De traces pulcres que atresoren elegància, domina en boca la persistència de la frescor.

No vam fer postres, perquè vam demanar un pastís de formatge i no en tenien i nos ens apetia res mes.

Vam fer dos cafès i ens van convidar a dos cafès més. Tot en va costar 85,03 €.

El handicap més gran que té el restaurant les Espelmes és que està fora de mà. Has d’anar-hi expressament. De nit, i desprès de beure una ampolla de vi, les corbes de la carretera és fan pesades i no s’acaben mai.

Trobo que és més un restaurant per anar-hi a dinar, així pot gaudir del magnífic espectacle que s’ofereix des de la terrassa del restaurant.

Segur que hi tornarem, ens va agradà, ens agrada i ens agradarà.

dissabte, 4 de gener del 2014

20140103 El Complet Tarragona


Quedem per sopar amb Glòria, que des de l'any passat no l'haviem vist i decedim anar al Restaurant El Complet de Tarragona
 
Restaurant ubicat a la part Alta de Tarragona, carrer Natzaret número 7. Per Internet, hi ha llocs que encara surt com que està al carrer Major, que era on estaven abans del trasllat. Distribuït en dues plantes. Cap de les dues a l’alçada del carrer. L’entrada té un espai on tu pots accedir al menjador o baixar a la barra. És com un semi soterrani i un semi entresol que entre els dos espais fan el local.

El local es veu que encara l’estan reformant o transformant, perquè hi ha una mica de provisionalitat en alguns elements del restaurant.

Ens acompanyen a la taula, el servei amable i sabedors del que estant fent, i ens porten les cartes i unes olives per fer temps. Demanem unes cerveses i mentre triem el que volem sopar.

Optem per fer una de pataques al complet, senzill però resulton,  1 ous estrellat en xistorra, 3 pinxos de xampinyons; 3 de solomillo amb formatge i tres de bacallà. I per beure un Cap de Ruc garnatxa i cafès. Tots els plats estaven molt bon. És una forma de “tapeo” de qualitat i assegut a taula. És molt recomanable i per tornar-hi segur.

Hi havia gent esperant que marxéssim per poder sopar ells. En això “no hase falta desir nada mas”.

El sopar, per a tres persones, va costa 54,70 €

 
 
 
 
 
 
 

Cap de Ruc Garnatxa 2012

La delicadesa de la joventut

Viu, brillant i expressiu...

Es tracta d'un vi clar, de color guinda molt intens amb suaus ribets caobes.

En nas és molt franc, amb un bon equilibri de fruita-fusta en el que es fonen els tons làctics i de vainilla amb la fruita madura.

El pas en boca és suau, però omplint el paladar d'equilibrats sabors - en el que es repeteixen les sensacions nasals -. Es perceben les notes de fruita i els tanins fins, que contribuiran a allargar la vida d'aquest, tot i ser un vi novell.

És ideal per beure a copes i per acompanyar tapes amb pa i tomàquet.

Varietat: 100% Garnatxa negra

Fitxa tècnica:

Elaborador Embotellador: Celler Ronadelles, S.l.

DO: Montsant.

Finques productores: Les Vedrenyes

Característiques de la collita 2012: collita primerenca marcada per un clima força calorós i escasses pluges. Any tèrmicament càlid amb lleugers contrastos tèrmics que personalitzen  l’anyada amb una gran intensitat aromàtica i una lleugera acidesa que li aporta molta frescor.

Vinificació: Verema i tria manual al camp en caixes de 15 Kg, amb posterior tractament  tèrmic a 5°C. Fermentació a temperatura constant de 25ºC controlada informàticament en un sol dispositiu de 50 Hl  “Pigege” i remuntat per gravitació i maceració de les pells entre 20 i 25 dies. Malalàctica en dipòsit sobre lies fines. Es disminueix la pressió de la premsa per  tal de prolongar el premsat.

Criança: tot i ser un vi novell reposa 4 mesos en botes de roure francès de son any de 400 l.

Embotellat: Clarificat amb albúmina d’ou. Embotellat per decantació respectant les fases de la lluna.

Finques Cap de Ruc Garnatxa 2012

Nom de la Finca
Codi PV
Varietats
Any de Plantació
Terme Municipal
Tipus de sol
Altitud
Orientació
Densitat plantació hectàrea
Sistema de formació del cep
Producció cep (gr
Les Vedrenyes
CA301
Garnatxa negra
1979
Cornudella de Montsant
60% argilós.
40% mineral calcari
520
Nord-est
2500 –3000 ceps
Emparrat
Entre 1500 i 2000
 

dimecres, 1 de gener del 2014

20140101 restaurant Simo de Palau


20140101 restaurant Sim de Palau. L’Espluga de Francolí

Bon Any, comença el 2014 amb les ganes de qui estrena.
Orgue de tribuna

Avui dinarem a l’Espluga de Francolí. Tenim la taula reservada per a les 14.00, però arribem una bona estona abans. Per fer temps ens apropem al Monestir de Poblet.

Un cop a Poblet entro dins de l’església, espectacular. Ha sigut una grata sorpresa de Cap d’Any!
 

Com ja és hora marxem cap el restaurant. Avui anem a Simó de Palau, SIMÓ DE PALAU
Ctra. N-240 39.5
43440 l'Espluga de Francolí, telèfon: 977 862 599

N 41º23'37''
E 001º7'49''

Es un local situat entre la carretera i el Francolí. Tenen pàrquing des d’on accedeix al restaurant/bodega per una zona enjardinada. A l’entrar al local, dotat de grans finestrals et trobes en l’espai que dóna accés a la cava, seguit per una cambra que fa de rebedor de la zona dels menjadors i baixant 4 o 5 escales ja estàs al restaurant pròpiament dit.

L’ambient del restaurant és càlid i acollidor, taules grans, seients còmodes, espai més que de sobres entre taula i taula, un lloc on m’he sentit molt confortable.

Ens atent una senyora i ens porten fins a la taula que tenien reservada per a nosaltres. Una taula preparada per a dos comensals amb els entrants a la taula i una ampolla d’aigua.

En un moment ens serveixen dues copes de cava i la carta amb el menú:

MENÚ DE SANT ESTEVE I ANY NOU

ENTRANTS

Variació d’enciams amb cues de llagostins saltats,encenalls de pernil ibèric i vinagreta de festucs fregits amb oli verge de la cooperativa de l'Albi.
Terrina de micuit amb mini brots d’enciams, llesquetes de xapata i pinzellades de vinagre de grosella
Crema de llamàntol amb la seva carn, daus de carn de vieira i xips de pa de poble.
Raviolis de foie amb fetge d’ànec caramel·litzat i reducció de Pedro Ximenez.

SEGONS

Llom de bacallà cuit a baixa temperatura amb rossinyols saltats amb alls tendres
Supremes d’orada amb llit de patata fornera i bastonets de verdures amb tempures
Timbal d’arròs amb calamarsons, cloïsses i gambes vermelles a la planxa
Filet de bou a la brasa amb espàrrecs de marge i xips de carxofes

POSTRES
Cremós de plàtan amb roques d’ametlla, crispis de gerds i daus de mango
Canutets farcits de crema pastissera amb gelat de vainilla i batejats amb cobertura de xocolata.
Pasta filo amb mus d’avellana i pols de carquinyoli
Sorbet de llimona amb sirop de maduixetes del bosc.

Aigua mineral

Vi de la casa o Cava Simó de Palau

Cafès o infusions
(1/2 aigua per persona i ampolla de vi per cada 4 persones)

Josep opta pels raviolis de foie amb fetge d’ànec caramel·litzat i reducció de Pedro Ximenez.

Jo per la Crema de llamàntol amb la seva carn, daus de carn de vieira i xips de pa de poble. La crema l’han servit, primer el plat amb la carn del llamàntol, la vieira
i el pa i a continuació li han afegit la crema.


Tant el plat de Josep com el meu, han estat exquisits.

El segon ha estat el filet de bou i d’orada, les dues

coses bones, però ni de bon tros estava tant
excel·lent com els primers.

De postres hem fet un cremós de plàtan i el sorbet de llimona. Tot regat cava Simó de Palau brut nature reserva. Criança mínima de 24 mesos.

Atractiu groc llimona, net i de bona intensitat. Aroma dominat per elegants notes de criança, fruita blanca i dolça com la pera i fruites d’os com l’albercoc amb una lleugera suggerència cítricaque ens aporta una bona frescor. En boca és envolvent amb una agradable i cremosa espuma, equilibrat, fresc i amb unes fines notes amargues. La seva persistència és llarga i ens apareixen records cítrics a poncem.
Ideal per a acompanyar entrants de verdures i mariscs.
Varietats: Macabau, Xarel·lo i Parellada
11.50 %vol
Acidesa 4.00 g/L H2SO4
És un lloc per recomanar i per tornar-hi.
El menú és de 35€ per persona.